Curtezana Bucureștiului interbelic: Mița Biciclista

Mița Biciclista a iubit viața luxoasă și a trăit din plin, întreținându-se cu dragoste. A împins constant limitele perioadei istorice în care a viețuit, demonstrând astfel cum un spirit ambițios și rebel își poate pune amprenta asupra societății pentru eternitate.

Colaj: Calea Victoriei & Mita Biciclista, Capturi Youtube/ Misterele Istoriei
Scris de Hunt Maria
vineri, 4 februarie 2022
Marime text:

Născută la Ploiești, Maria Mihăescu a început timpuriu meseria de prostituată, într-o perioadă în care acest fenomen era extrem de răspândit. A plecat apoi la un pension din Paris, unde a obținut educația și accesul în cercurile sociale înalte, devenind amanta regelui Leopod al Belgiei.

Era o femeie frumoasă, nu prea înaltă, cam de un metru şaizeci, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri. 

S-a întors apoi în București, unde a reușit să își creeze rapid un renume prin modul său nonconformist de a fi:

  • Obișnuia să meargă cu bicicleta, care avea ghidon de argint, pentru a-și menține silueta
  • Purta pantaloni și era uneori tunsă scurt
  • A obținut atenția regelui Ferdinand I, de la care se spune că a obținut cadou casa impresionantă în care locuia lângă piața Amzei din București
  • Deținea trăsură și mașină decapotabilă
  • Avea avere și servitori străini
  • Plătea taxe la stat pentru meseria practicată
  • A refuzat cererea în căsătorie din partea regelui Manuel al Portugaliei
  • Mânca des la Athene Palace – cel mai scump restaurant din Centrul Bucureștiului
  • Făcea baie în costum sumar în timp ce moda veacului presupunea să intri în apă purtând halat

Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi – Istoricul Neagu Djuvara

Într-o perioadă în care mersul pe bicicletă nu era foarte popular nici pentru bărbați, într-o țară puternic conservatoare, să vezi o femeie frumoasă, purtând pantaloni și pedalând pe Calea Victoriei era o imagine care făcea discuțiile despre politică să se încheie brusc și capetele să se întoarcă.

Și-a primit porecla în timp ce se plimba cu bicicleta pe Calea Victoriei de la ziaristul George Ranetti – redactorul-șef al revistei „Furnica”. Aparent acesta era îndrăgostit de ea, dar pentru că ea îl respingea s-a răzbunat numind-o „Miţa Biciclista”.

Spre sfârșitul vieții sale s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu. A început să aibă și probleme financiare, fiind nevoită să închirieze mare parte a casei sale, ea retrăgându-se în mansardă.

Foto: Casa Mita Biciclista, Captura Youtube/ Misterele Istoriei
Foto: Casa Mita Biciclista, Captura Youtube/ Misterele Istoriei

Casa Miței Biciclista este imobil monument cu arhitectură în stil baroc și fațadă în stil art nouveau construit la începutul secolului al XX-lea. La începutul anilor 2000 clădirea era locuită de persoane fără adăpost, însă a fost apoi câștigată în instanță de urmașii Miței și vândută unor cetățeni spanioli. A fost renovată și poate fi vizitată pe strada Cristian Tell 9-11, in apropierea Pieței Amzei.

//