Născută la Ploiești, Maria Mihăescu a început timpuriu meseria de prostituată, într-o perioadă în care acest fenomen era extrem de răspândit. A plecat apoi la un pension din Paris, unde a obținut educația și accesul în cercurile sociale înalte, devenind amanta regelui Leopod al Belgiei.
Era o femeie frumoasă, nu prea înaltă, cam de un metru şaizeci, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri.
S-a întors apoi în București, unde a reușit să își creeze rapid un renume prin modul său nonconformist de a fi:
- Obișnuia să meargă cu bicicleta, care avea ghidon de argint, pentru a-și menține silueta
- Purta pantaloni și era uneori tunsă scurt
- A obținut atenția regelui Ferdinand I, de la care se spune că a obținut cadou casa impresionantă în care locuia lângă piața Amzei din București
- Deținea trăsură și mașină decapotabilă
- Avea avere și servitori străini
- Plătea taxe la stat pentru meseria practicată
- A refuzat cererea în căsătorie din partea regelui Manuel al Portugaliei
- Mânca des la Athene Palace – cel mai scump restaurant din Centrul Bucureștiului
- Făcea baie în costum sumar în timp ce moda veacului presupunea să intri în apă purtând halat
Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi – Istoricul Neagu Djuvara
Într-o perioadă în care mersul pe bicicletă nu era foarte popular nici pentru bărbați, într-o țară puternic conservatoare, să vezi o femeie frumoasă, purtând pantaloni și pedalând pe Calea Victoriei era o imagine care făcea discuțiile despre politică să se încheie brusc și capetele să se întoarcă.
Și-a primit porecla în timp ce se plimba cu bicicleta pe Calea Victoriei de la ziaristul George Ranetti – redactorul-șef al revistei „Furnica”. Aparent acesta era îndrăgostit de ea, dar pentru că ea îl respingea s-a răzbunat numind-o „Miţa Biciclista”.
Spre sfârșitul vieții sale s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu. A început să aibă și probleme financiare, fiind nevoită să închirieze mare parte a casei sale, ea retrăgându-se în mansardă.
Casa Miței Biciclista este imobil monument cu arhitectură în stil baroc și fațadă în stil art nouveau construit la începutul secolului al XX-lea. La începutul anilor 2000 clădirea era locuită de persoane fără adăpost, însă a fost apoi câștigată în instanță de urmașii Miței și vândută unor cetățeni spanioli. A fost renovată și poate fi vizitată pe strada Cristian Tell 9-11, in apropierea Pieței Amzei.